В тазгодишно проучване на SEMRush (ще го намерите тук: Content Marketing Statistics You Need to Know) проведено сред 1500 участници резултатите са категорични: 52% от маркетолозите се затрудняват със създаване на съдържание за привличане на органичен (безплатен) трафик. А 76% от участниците в проучването споделят, че това е най-важният критерий, с който измерват успеха на уебсайта си. Знаете ли обаче защо ви казваме тази статистика, защо говорим за органичен трафик и какво е SEMRush? С удоволствие ще отговорим на тези въпроси, защото те са част от нашия експертен опит и познания в сферата на SEO оптимизацията. А тя е невъзможна без качествено съдържание.

Какво определя качественото съдържание

Според DemandJump, 70% от маркетолозите считат SEO маркетинга за по-ефективен в сравнение с РРС рекламата. Това е така, защото процесът на SEO в дигиталния маркетинг разчита на писмено съдържание, което носи на публиката ценна информация и стойност, на базата на които те да вземат решение. На свой ред маркетингът чрез съдържание изгражда авторитет и присъствие на марката с течение на времето. 

Тъй като Google показва на потребителите съдържанието, което е най-вероятно да отговори на тяхното търсене, задачите на бизнеса са няколко: да открие какво търсят клиентите, а след това да наеме специалисти, които да създадат съдържание, отговарящо на тези въпроси и нужди. Тук важното понятие е т.нар. “User intent” – идентифицирането и категоризирането на това, което потребителят онлайн е възнамерявал или искал да намери, когато е въвел думите си за търсене в онлайн уеб търсачка с цел SEO оптимизация или CRO оптимизация.

С други думи, трябва ви съдържание, което привлича интересите на целеа група или отговаря на въпросите им. Не всички публикации трябва да са за ваши продукти или услуги, но всички те трябва да са свързани с индустрията, в която оперирате, да са актуални, уникални и написани на разбираем език.

И така, освен установяване на намерението на потребителя за търсене, има още девет важни правила, които определят оптимизираното съдържание.

Оригинални и привличащи вниманието заглавия

Хората имат изключително голям брой възможности за пазаруване и развлечение, затова идеята не е да ги отегчите с дълъг текст, а да им кажете много с малко думи и това да ви спечели продажба, резервация или друго. Но не подценявайте силата на заглавието и подзаглавията, които трябва да са ясни, интересни и съдържащи ключови думи. В допълнение към страхотно заглавие, уверете се, че вашите мета описания са интересни и допълнително разяснете темата на вашата статия. Ако предлагате промоционални цени, безплатна доставка, giveaway и подобни неща, също може да го упоменете в мета описанието (до 25 думи).

Фрази с ключови думи

Използвайте подходящи фрази, богати на ключови думи в заглавията си, както и в цялото си съдържание, за да уведомите читателите и търсещите машини за какво е вашият текст. Но не трябва да се пренасища съдържанието изкуствено с ключови думи на всеки ред. Те трябва да присъстват толкова често, колкото биха присъствали в човешка реч и обикновен разговор.

При стари ъпдейти на алгоритъма на Google за търсене сме наблюдавали санкции, които вероятно са налагани заради т.нар. “Keyword stuffing”. Не използваме и не одобряваме тази техника, както и другите, които са посочени в документацията за уеб разработчици като непрепоръчителни – Overview of guidelines в Google Search Central.

Структуриране на публикациите

Съдържанието на публикацията може да е страхотно, но може лесно да бъде пропуснато от читателя, ако е в неорганизиран формат. Разбиването на съдържанието на по-малки абзаци с подзаглавия прави четенето лесно както на малки, така и на големи екрани. За търсачките основната организация и правилната йерархия на таговете при маркиране на заглавия също е важна за добре структурирана статия. Много плъгини също дават възможността да се визуализира визуално обособено поле в началото на статия или в ляво/дясно, която съдържа препратки към различните подзаглавия на статията. Така ако човек иска да прочете направо за нещо конкретно кликва на подточката и няма нужда да скролва безкрайно. 

Висококачествени изображения и видео съдържание

За да направите още по-добро впечатление, добавете интересни изображения или инфографики към публикациите си. Хората възприемат много по-лесно видео клипове, които могат да се правят с много безплатни или платени софтуери за телефон и компютър.

Ако имате отличителни цветове на бранда, вплетете ги във визуалните материали, използвайте ги в имейл маркетинга си или в изображенията за постове в социални мрежи. Така последователите и клиентите ви ще запомнят вашата цветова схема и ще знаят кой е този бранд като ги видят. Помислете например за McDonalds, Coca-Cola, Pepsi, Facebook – всички те имат отличителни цветове, а някои от тях залагат на типография.

Линкбилдинг чрез изграждане на естествени връзки

Изграждането на връзки между сайтове измина дълъг път от началото на тази практика до днес. Линкбилдингът представлява практика за изграждане на еднопосочни хипервръзки (известни още като „обратни връзки“) към уебсайт с цел подобряване на видимостта в търсачката. Важно е от какви източници се правят тези връзки, колко на брой са във всяка страница, дали осигуряват полезна информация за читателя и дали са интегрирани с анкор текст.

Едно е сигурно – връзките все още са важен фактор за класиране и част от добрата SEO оптимизация. Но само специалистите по линкбилдинг знаят кои са доказано работещите практики.

Ясен и описателен URL адрес за всяка страница

URL адресът на една страница може да помогне на потребителя да реши дали вашата статия ще съдържа информацията, която търси. Важно е да се създадат URL адреси, които предоставят тази информация в прост, разбираем за хората формат. Когато създавате URL адреси, разделете думите с тирета за по-добра четливост. Използвайте малки букви и го направете възможно най-кратък. Включете основната си ключова дума и не забравяйте да опишете страницата възможно най -добре в този съкратен формат.

Следете резултатите на сайта

Можете да наблюдавате резултатите на сайта си чрез Google Analytics – лесен и безплатен начин за проследяване на показванията на страницата и средното време, прекарано на страница, както и на други параметри. Важни за следене са скоростта на отпадане и времето на сайта, за да добиете представа за това как потребителите взаимодействат с уебсайта, след като разгледат съдържанието ви. В началото споменахме и SEMRush – това е друг много комплексен и иновативен софтуер за анализ и подобряване на онлайн маркетинг резултатите. Всъщност има много софтуери, които може да се използват, но всеки от тях има своите функции и ограничения, а те са най-добре познати на специалистите в областта на SEO оптимизацията.