Всяка реклама се заплаща!

Без значение колко е чудесен продукта или услугата на вашата компания, ако не се рекламират, никой няма да знае за това. Целта на всяка реклама е да бъде икономически ефективна, за да достигне възможно най-широка публика и да привлече нови клиенти. Ако всичко е направено правилно, рекламите могат да бъдат прекрасна инвестиция за вашия малък бизнес. Ако не се прави както трябва, рекламата може да се окаже само „хвърлени пари на вятъра“.

Представяме ви 10 важни съвета, които да ви помогнат в изпълнение на рекламата ви.

1. Преследвайте вашата целева аудитория

Рекламата трябва да бъде насочена към вашата ниша на пазара. Често срещана грешка е да се създадат общи реклами, които не говорят езика или не приковават вниманието на потенциалните ви клиенти. Задайте си въпроса какъв вид клиенти искате да привлечете и се уверете, че рекламата говори конкретно на тях.

2. Изтъкнете предимството си пред конкурентите ви

Един от ключовете за всякаква реклама е да акцентирате плюсовете на компанията – онези фактори, които ви дават предимство пред конкурентите ви. Твърде много реклами е добре, но не се успява да се продаде функционален продукт или услуга. Ако не се подчертаят силните ви страни, рекламата ви ще бъде безстойностна пред потенциални клиенти.

3. Създаване на изображението

Можете да познаете марката на Макдоналдс, докато минавате по магистралата. По същия начин, има много продукти, които разпознавате от тяхната опаковка или лого.

Изображението има стойност, когато става дума за реклама и насърчаване на вашия бизнес. Твърде много рекламодатели не работят, за да се изгради логичен образ на продукта и се изчерпва шанса да се направи впечатление на потенциалните клиенти.

4. Трябва да харчите пари, за да печелите пари

Има начини да се спестят пари, но рекламата обикновено не е мястото, където се заобикалят правилата. Ако го направите, ще се отрази на продажбите ви. Успешната реклама може да струва пари, но това е така, защото тя работи.

5. Рекламата трябва да е на правилните места

Любимото ви списание, радиостанция или дори телевизионна програма не може да е едно от любимите на аудиторията ви. Направете някои изследвания за вашия целеви пазар, за да се разбере кои са те и да се определи това, което четат, гледат и слушат. Тогава рекламирайте в подходящите медии за да се гарантира, че можете да достигнете целевия пазар.

6. Не позволявайте бюджетът да движи рекламата

Ако бюджет ви е 5000 лв. на месец за реклама, става много лесно от гледна точка на счетоводството. Въпреки това, ако като повечето фирми имате сезонни върхове и спадове, вие харчите твърде много пари за реклама по време на спадовете и недостатъчно, когато искате да привлечете клиенти. Твърде много предприемачи не се съобразяват с бюджета според техните сезонни рекламни нужди.

7. Разнообразявайте

Твърде често срещанo за собствениците на бизнес e да изберат най-доброто място за рекламиране въз основа на цена и потенциалния темп на възвращаемост и след това да спрат. Както в случая с инвестициите, не искате да сложите всичките си яйца в една кошница. Разпръснете парите си за реклама, като избирате различни подходящи среди за вашата аудитория и бюджет.

8. Не се опитвайте да бъдете всичко за всеки

Нито един продукт или услуга ще се хареса на всички. Много собственици на бизнес, включително корпоративните ръководители, се опитват да измислят начини да достигнат до всеки пазар. Обикновено това не работи. Това може да срине малките предприятия, които не могат да си позволят да се разпространяват твърде тънко. Затова намерете своя пазар и бъдете всичко, което може да бъдете за тази аудитория.

9. Тествайте вашата реклама

Ако имате време или пари, за да инвестирате във фокусирани групи, трябва да тествате рекламите си чрез други хора. Разбирате ли и приемате ли посланието, което се опитвате да предадете? Ако не, се опитайте да добиете представа как бихте могли да направите по-ефективно вашето съобщение. Има и други по-евтини начини за тестване на рекламите ви, като анкети, например.

10. Следете вашите реклами

Много е лесно да попитате новите ви клиенти от къде са чули за вас. Колкото и да е просто, много предприемачи не се притесняват да го правят. Полезно е да се разбере кои елементи от вашите реклами са най-ефективни и кои медии предлагат най-изгодните възможности за реклама за вашата фирма.