Може би неведнъж си чувал, че Google е прекрасно място за провеждане на рекламни кампании, особено имайки предвид, че е най-посещаваният сайт в света. Така е, много от най-големите компании в света са рекламодатели на Google. Сред тях са Amazon, AT&T, Capital One, eBay, Sprint и други. Всички те инвестират милиони долари годишно за реклама. И продължават да го правят. Защо? Защото е печелившо да се рекламираш чрез Google.

Какво друго е печелившо да правиш с Google?

Най-използваната търсачка в света има инструмент, наречен AdSense, който ти позволява да разделиш с Google част от печалбата, осъществена от рекламната кампания на даден рекламодател. За да бъде по-ясно, нека разиграем следния сценарий:

  • дадена компания инвестира пари в рекламна кампания
  • ти развиваш сайт и го изпълваш със съдържание по дадена тема
  • включваш се в AdSense програмата и Google ти дава свободата да поставиш реклами на място от сайта, които да бъдат релевантни или свързани с тематиката на самия ти сайт
  • от своя страна ти продължаваш да пишеш и създаваш съдържание, повече хора започват да посещават сайта ти, изграждаш постоянен трафик
  • започват да се появяват реклами от AdSense, които грабват интереса на твоите посетители и те любопитно кликват на някоя от рекламите
  • Google засича, че това посещение е направено благодарение на теб, съответно изплаща част от заложената цена за всеки клик от рекламодателя към теб

AdSense

Подобен пример за AdSense в реалния свят

пари

Сигурни сме, че поне веднъж си бил на семинар, курс, лекция или конференция, където на различни места из залата са били разположени рекламни банери. Това са партньорите или спонсорите, чрез чиято помощ това събитие се е осъществило. Какво се случва на тези събития? На хората им се предава някаква информация, научават нещо ново, добавя им се стойност, нали така? И те забелязват всичките тези банери наоколо, които разбира се най-често са свързани и с тематиката на събитието и биват повлияни да използват предлаганите от тях услуги. Това представлява и програмата на AdSense – хората посещават твоя сайт, търсещи знания или информация, достигат до нея, а след това, повлияни или вдъхновени, могат да кликнат върху първата картинка, свързана с темата.

Звучи прекалено лесно, за да е истина

Откъм поддръжка, този процес е наистина лесен, тъй като цялата работа е свършена от Google – проучване на тематиката на сайта ти, поставяне на правилните реклами, засичане каква част от трафика ти е натиснал върху рекламата, къде поставена тя генерира повече кликове, анализ, статистика и прочее. За това наистина няма нужда да се притесняваш.

Трудна част, обаче, е да съумееш да поставиш рекламите на правилното място, да продължаваш да създаваш качествено съдържание на сайта ти, за да може повече хора да го посещават и да има по-голям шанс те да кликнат на някоя от поставените реклами. И трябва наистина да внимаваш с този процес, тъй като много пъти сме виждали грешки да се наказват с доживотна забрана за използване на програмата.

Доверявайки се на екипа на Web Visuality, ти можеш да бъдеш сигурен, че след проучвания, анализи и съставяне на стратегия, рекламните банери ще бъдат разположени на места, където вероятността да бъдат посетени е най-голяма и цялата стратегия ще бъде обсъдена с теб, за да може да оптимизираш съдържанието си така, че допълнително да повлияе на поведението на посетителя и като краен резултат да увеличиш приходите си, използвайки програмата AdSense.